Korttitemput

Korttitemput on vain yksi taikuuden monista haaroista ja seuraavan tekstin tarkoitus on selventää hieman korttitaikuus-käsitettä, sekä kertoa mistä aloittaa, miten oppia korttitemppuja ja kehittää taitojaan aina varsinaiseksi korttitaikuriksi asti.

Korttitaikuus - mitä se oikeastaan on?
Korttitaikuus voidaan jakaa vaikkapa seuraavalla tavalla ryhmiin: perinteiset korttitemput, peluritemput sekä korttimanipulaatiot.
Perinteisillä korttitempuilla tarkoitetaan mahdottomalta tuntuvia temppuja, jossa esim. taikuri löytää katsojan valitseman kortin pakasta tai taikoo sen ilmestymään mitä ihmeellisimmistä paikoista. Kortit vaihtuvat visuaalisesti toisiksi, taikurin kädessä olevasta korttipinosta vuorotellen yksi kääntyy kuvapuoli alaspäin ja yllättäen kaikki kortit ovatkin muuttuneet ässiksi yms. Erilaisia temppuja on loputon määrä. Tämä onkin korttitaikuuden yleisin muoto, ja ei välttämättä vaadi paljonkaan harjoittelua. Perinteisiin korttitemppuihin voi myös liittyä salaisia apuvälineitä, kuten kaksipuolisia kortteja, erikoisia korttipakkoja jne.
Peluritempuilla tarkoitetaan demonstraatioita, joissa taikuri pelaa esitystarkoituksessa esim. pokeria tai blackjackia ja ihmeellisesti pystyy aina jakamaan itselleen voittavan käden. Tässä korttitaikuuden muodossa käytetään yleensä tavallista pakkaa ja salaisuus piileekin taikurin nopeissa käden liikkeissä ja sorminäppäryydessä. Tästä syystä peluritemput ovat vaikeita esittää ja vaativat usein huolellista harjoittelua ja vuosien kokemusta korttitaikuudesta.
Korttimanipulaatioilla tarkoitetaan tässä korttien näyttävää "jongleerausta". Tämä ei tarkoita, että kortteja varsinaisesti heiteltäisiin ilmaan, vaan enemmänkin korttien taitavaa käsittelyä. Korttimanipuloija voi esimerkiksi tehdä näyttäviä yhden käden nostoja pakalla, suuria ja värikkäitä korttiviuhkoja, tai hävittää kokonaisen korttipakan yleisön edessä ja taikoa sen kortti kerrallaan ilmasta esiin. Korttimanipulaatiot eivät yleensä sisällä varsinaisia salaisuuksia, vaan yleisön tavoiteltu reaktio perustuu enemmänkin taikurin taitaviin ja hallittuihin liikkeisiin, jotka herättävät hämmästystä ja ihmetystä. Korttimanipulaatio vaatii huolellista harjoittelua ja näppäriä sormia.

Korttitaikurin esitystä ei välttämättä voi luokitella selvästi mihinkään edellisistä kategorioista, vaan se voi olla sekoitus kaikkia edellä kuvattuja muotoja.

Miten oppia korttitemppuja?
Olet saattanut nähdä sukulaisen tai ystävän näyttävän korttitempun esim. juhlatilaisuudessa ilman kummempaa taikurin taustaa. Usein temppu on kuitenkin suoraan sanoen huono, ja hämmästyttää ehkä vain tilaisuuden nuorimpia osaanottajia - sen tarkoitus onkin vain piristää tunnelmaa ja luoda hauska tilanne.
Oikeat korttitemput eroavat tässä suhteessa, sillä niiden tarkoitus on aidosti hämmästyttää katsojia ja tuntua todella mahdottomilta. Katso videoclippi tästä nähdäksesi mitä hyvä korttitaikuus parhaimmillaan voi olla!

Jos et ole korttitaikuuteen aikaisemmin perehtynyt, tuossa videoclipissä esitetty temppu taatusti sai sinut hämmästelemään - neljä jokeria selvästi kääntyi ensin ympäri ja lopuksi kaikki neljä korttia olivatkin neljä ässää, jokereista ei ollut tietoakaan! Tämä toimikoon esimerkkinä siitä, millaisen harrastuksen pariin olet ehkä astumassa.

Miten sitten oppia näitä ns. "hyviä" korttitemppuja?
Ensinnäkin, korttitemppuihin liittyy salaisuus, joka halutaan myös pitää salassa. Mitä parempi temppu on, sitä paremmin sen salaisuutta usein varjellaan. Ammattitaikurit käyttävät esityksissään samoja temppuja kuin harrastelijataikuritkin - ero piilee ainoastaan ammattitaidossa. Temppujen salaisuuksia ei noin vain jaella kadulla tai tavaratalossa, vaan niitä myydään taikuriliikkeessä alan harrastajille. Kymmeniä vuosia sitten taikuudesta oli paljon nykyistä vaikeampi saada tietoa. Tänä päivänä kuitenkin kuka tahansa voi ostaa taikuriliikkeestä kirjan tai temppuja, ja opetella todella myös ammattitaikureiden esittämiä temppuja.

Seuraavassa on ryhmitelty eri lähdemateriaalit, joista taikatemppuja nykyään opetellaan:
1) Taikurikirjat
Huom. nämä eivät ole niitä lasten temppukirjoja, joita olet saattanut nähdä kirjastoissa tai kirjakaupoissa. Oikeat taikurikirjat sisältävät tarkoin varjeltuja salaisuuksia, ja ovat ammattitaikureiden kirjoittamia. Tästä syystä niitä myydään vain taikuriliikkeissä. Taikurikirjoja korttitaikuudesta on paljon erilaisia: kirjat ovat yhä tänäkin päivänä yksi parhaimmista tavoista oppia uusia temppuja ja salaisuuksia. Kirjoja löytyy eniten perinteisestä korttitaikuudesta ja sen tekniikoista, mutta myös peluritempuista sekä korttimanipulaatiosta. Tärkeää huomata ostaessasi ensimmäistä taikurikirjaa on valita sopivan "helppo" kirja. Ei ole järkevää valita kirjaa edistyneistä peluritempuista heti alkuun, sillä ne vaativat kuukausien, jopa vuosien harjoittelua.
Paras tapa on aloittaa perusteellisistä korttikirjoista, esim. sellaisista kuin Royal road to card magic ja Card college -sarjasta. Kannattaa kysyä suoraan alan liikkeestä, mitä kirjaa suositellaan juuri sinun taito/tietotasollesi korttitaikuudesta. Huomattavaa on, että yli 90% taikakirjallisuudesta on englanninkielellä sillä Amerikka on taikureiden "luvattu maa" ja lähes kaikki taikurikirjat hankitaan Atlantin takaa. Kirjat sisältävät kuitenkin usein valokuvallisia ohjeita, joten temppuja ja tekniikkaa on mahdollista oppia ilman kattavaa englanninkielen taitoakin. Taikurikirjat vaihtelevat pituudeltaan ja hinnaltaan - lyhyt, 30-sivuinen kirjanen voi opettaa vain muutaman tempun, kun taas isot 500-svuiset taikuuden "tietokirjat" sisältävät ison joukon tekniikoita ja syvällisempää salaisuuksien ja metodien pohdintaa.

2) Videot ja DVDt
Taikurivideot olivat aikoinaan suuri hitti ilmestyessään markkinoille. Niissä ideana on, että videon tekijä - kokenut ammattitaikuri - opettaa sinua televisiokuvan välityksellä ja opit kaikki temput ja tekniikat juuri niin kuin pitääkin, aivan kuin sinulla olisi oma henkilöohtainen opettaja. Nykyään videot ovat väistymässä syrjään ja tilalle tulossa DVDt, jotka tarjoavat entistä paremman ja helpomman mahdollisuuden oppia tehokkaasti ja tarkasti mitä uskomattomimpia temppuja.
DVDt ja videot ovat myös kaikki englanninkielisiä, mutta vaikka ei englantia osaisikaan niistä on vieläkin helpompi oppia kuin kirjoista. Mikä sitten on DVDn ja kirjojen ero sisällöltään? Nopeasti voisi todeta muutaman seikan. Kirjojen sisältö on usein suurempi kuin DVDn, sillä videomateraalissa temppujen läpikäymiseen ja salaisuuksien selittämiseen kuluu luonnollisesti aikaa, joten materiaalia ei mahdu niin paljon videolle kuin kirjaan. Toisaalta varsinkin aloittelijan on helpompi oppia videolta kuin kirjasta. Taikurivideoiden/DVDn pituudet vaihtelevat 30 minuutista 2 tuntiin. DVDtä ja videoita myydään usein "sarjoissa" - esim. ammattitaikuri voi kuvata 5-osaisen DVD-sarjan, josta jokainen osa on hankittavissa erikseen. Kuuluisia korttitaikureita ja videoilla esiintyviä hyviä opettajia ovat mm. sellaiset nimet kuin Daryl, Michael Ammar ja Allan Ackerman. Erityisesti aloittelevien harrastajien, korttitaikuudesta kiinnostuneiden kannattaa harkita Darylin tai Ammarin materiaalia. Taikuriliikkeestä kannattaa kysyä suositeltavia DVDtä omaa taitotasoa vastaamaan.

3) Yksittäiset temput
Yksittäiset temput ovat tällä hetkellä muodissa taikurimaailmassa ja uusia tuleekin markkinoille nopeaa tahtia. Otsikon mukaisesti nämä opettavat yhden tempun ja usein myös variaatioita. Miksei näitä sitten sisällytetty kirjoihin tai DVDn? Lähes poikkeuksetta tällaiset "yksittäiset" temput sisältävät jonkin apuvälineen. Se voi olla esim. erikoisvalmisteinen korttipakka, muutama erikoiskortti tai mikä tahansa muu apuväline eli "gimmicki". Lisäksi usein kalliit yksittäiset temput ovat niin näyttäviä ja erikoisia, että ne halutaan myydä erikseen. Yllä oleva videoclippi on esimerkki eräästä yksittäin myytävästä korttitempusta.
Kuitenkin varoituksen sana aloitteleville harrastajille - yksittäisiä temppuja ei kannata hankkia aluksi ollenkaan ennen kuin on omaksunut perustiedot korttitaikuudesta DVDn tai kirjojen avulla. Tämä siksi, että yksittäin myytävät temput usein olettavat, että hankkijalla on jo korttitaikuuden perustiedot hallussaan.

4) Varusteet
Korttitaikuudessa ei kummoisempia välineitä tarvita, kaikkein tärkein on luonnollisesti kunnon korttipakka - sillä pääsee jo pitkälle. Kannattaa kuitenkin alusta asti kiinnittää huomiota, että pakka on laadukas (ei muovista valmistettu) ja pokerikoon pakka. Suomen tavarataloissa usein myytävät pakat ovat eri kokoisia ja huomattavasti huonolaatuisempia kuin korttitaikureiden käyttämät pakat. Maailman suosituin korttipakka taikureiden piireissä on amerikkalainen Bicycle pokerikoon pakka (kuvassa). Taikuriliikkeestä on luonnollisesti saatavilla erilaisia, laadukkaita korttipakkoja. Kun harrastus etenee pidemmälle, seuraava hankinta korttitaikurin välinestössä on close-up matto eli esiintymisalusta, joka mahdollistaa pakan pöydällä tehtävät sekoitukset, korttien levittämisen ja yleisesti hyvän esittämisalustan korttitempuille. Näitä mattoja on eri kokoisia ja eri materiaalista valmistettuja, kokeilemalla löytää omaan tarkoitukseen sopivimman maton.

Korttitaikuus on parhaimmillaan elinikäinen harrastus, joillekin siitä tulee jopa ammatti. Harrastuksen aloittaminen ei katso ikää eikä sorminäppäryyttä, jokainen voi oppia näyttäviä temppuja korteilla, jotka oikeasti saavat ihmiset hämmästelemään. Tänä päivänä taikuriliike tarjoaa sinullekin mahdollisuuden oppia alaa, jota ennen vanhaan pidettiin tiukasti salassa ja ainoastaan taikuripiirien tiedossa. Samat pelisäännöt pätevät kuitenkin edelleen - taikuri ei koskaan paljasta salaisuuksiaan yleisölle. Juuri tästä syystä salaisuudet on koottu alan kirjoihin ja DVDhin ja niitä on saatavilla ainoastaan taikuriliikkeissä. Tämän ymmärtää täysin ehkä vasta sitten, kun on itse oppinut ja harjoitellut jonkin todella hyvän tempun, kuten yllä olevassa videoclipissä.Jos yllä oleva artikkeli sai sinut harkitsemaan harrastuksen aloittamista, hieno juttu! Muista kuitenkin, että oppiminen ei käy hetkessä - temppujen harjoitteluun kuluu aikaa. Tärkeää on pitää mielessä, että harjoittelun tulee olla hauskaa. Uusien salaisuuksien oppiminen on usein riittävä motivaatio harjoitteluun, joka sitten palkitsee ja tuottaa tulosta. Kun ensimmäistä kertaa saat katsojissa aikaan hämmästyksen reaktion, olivatpa he sitten omia perheenjäseniäsi tai ventovieraita, viihdyttämisen tunne on upea ja huomaat, että taikuus on jotain joka on meissä kaikissa. Taikatempun esittäminen, siinä onnistuminen, on hieno tunne samalla tavalla kuin katsella kyseisen tempun esittämistä.

Jos sinulla on kysymyksiä ja haluat lisätietoa taikuudesta, korttitempuista tai harrastuksen aloittamisesta,
lähetä sähköpostia osoitteeseeninfo&cardmagicshop.com


Taikuriliikkeen sivuille tästä.